NIKE NATIONAL TEAM KIT

ЕВРО 2024 ще се превърне не просто в успорван турнир, а в моден подиум за участващите държави. Ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли. 10 стадиона в 10 града в Германия ще сблъскат 24 отбора в 17-то издание на турнира.

 

NIKE представи екипите на Франция, Англия, Португалия и Нидерландия, които ще премерят сили на стартиращото това лято ЕВРО 24.

 

 

Зад всеки екип стои вдъхновение, което е направило дизайна му неповторим, по такъв начин, че да накара играчите да го носят с гордост. Фланелките се различават с цветове и плетеници, но общото между тях е внедрената Dri-FIT ADV технология, която „диша“ с играчите в най-важните моменти от играта.

 

Последните три турнира преобразиха Франция - както в отношение на тима, така и на начина, по който се обличат играчите. Ефективен отбор с безупречен модерен стил, това е поколение, което е младо и стилно.

Домакинската фланелка на Франция за 2024 година има класичекси, стилен дизайн в ярко синьо. Изборът на NIKE за цвят се отклонява от морската цветова гама използвана през 2022 година. Брандът си сътрудничи с Франция от 2011 г. и до този момент са представяли само един екип, който не е в морско синьо, през 2016 г.

Най- забележителното при фланелката на Франция е големият герб. След монохромния, използван на всички предишни екипи, NIKE представя нова, класическа цветова схема на знаменитото лого на FFF. Гигантският логотип на петел е позволен от правилата на UEFA и FIFA и „застава“ гордо върху гърдите на играчите.

Фланелката за гостуване е вдъхновена от класическия футболен стил от 80-те. Той има бяла основа с тънки ивици, които преминават плавно от синьо към червено сливайки се, отразявайки цветовете на френския флаг. Завършек на ретро дизайна добавят модерните едноцветни маншети и яка.

 

Трите лъва са на трето място в света и се смятат за едни от фаворитите в ЕВРО 24. NIKE залагат на изчистен дизайн с поглед към бъдещето за екипите на отбора. Домакинската фланелка на Англия за ЕВРО 2024 е модерна интерпретация на класическия бял екип. Декорацията на ръкавите, а именно лентите в синьо, червено и лилаво са вдъхновени от тренировъчния екип, носен от легендите на ”старата госпожа” от миналото.

Фланелката за гостуване на Англия е в бледо лилав цвят наречен „Тъмен Розин“. Графичните странични панели включват седем различни цвята и напомнят английската мода и флага на Свети Георги, който е изобразен и от вътрешната страна на яката.

 

Португалският домакински екип е последния представен от NIKE. Американският производител, с когото Португалия има 26-годишно партньорство, приключва с ЕВРО 2024 и PUMA „поема“ топката.

Отборът на Роберто Мартинес е готов за ЕВРО 2024 и ще е облечен с по-ярки и по-смели екипи, които се отличават от мрачните такива от миналото. От цяло поколение насам Португалия играе с керемидено червен екип и тук идва промяната, която NIKE прави. Тонът на фланелката е много светъл, а черното се използва като вторичен цвят, разликата е и в логата, които са бели.

NIKE представя нещо съвсем ново с фланелката за гостуване на Португалия. Тя е в най-синият цвят, който историята помни за екип на страната. През 1998 година португалският екип е със сини ръкави, но съвсем различен нюанс.

Понякога всичко от което се нуждае дизайнера е красив орнамент, за да превърне творението си в запомнящо се, както е и в случая. Докато някои футболни екипи се базират на три или четири съпътстващи елемента, „мръсният“ вид на принта на този има простота, която го прави уникален. Завършек на дизайна придарат тъмносините яка, маншети на ръкавите и панели от страни на тялото.

 

Нидерландската домакинска фланелка за ЕВРО 2024 създава перфектна връзка между нещо класическо и нещо модерно, ново.

За Световното първенство през 2022 г. NIKE представи по-лек екип с принт на козина на лъв, с цел да разнообрази класическият дизайн. Екипът беше запомнящ се и различен, но новият е нещо специално. Изработен в класическо оранжево с тъмно-сини яка, маншети и панели отстрани на тялото, NIKE възобновяват класиката, като я модернизират.

Нидерландия е имала черни екипи за гостуванe, бели и сини, но рядко е комбинирала цветове и форми, както в тези за ЕВРО 2024.

„Де Стийл“ е движение на холандското изкуство от 20-и вен, в което художници като Пиет Мондриан създават минималистични произведения, състоящи се от цветни правоъгълници. Именно това движение инспирира и дизайна на екипа за гостуване на Нидерландия. Използвайки цветовете от флага на страната, правоъгълниците върху фланелката са в различни нюанси на синьото и оранжевото. Завърщак на дизайна са оранжевите яка и маншети.